top of page

Ruiven / overmatig haarverlies ?

Om jullie de theorie achter het ruiven eerst uit te leggen, zal ik kort enkele belangrijke eigenschappen van de hondenvacht vermelden:

 

Een haar valt uit nadat een bepaalde lengte bereikt is. Ze blijven dus zeker niet groeien. Er zijn enkele stadia's waarin een haar zich kan bevinden. Eerst heb je de groeifase, door celdeling in de haarkiem worden er haarcellen aangemaakt. Dan heb je de overgangsfase, de haarknop trekt samen waardoor de haarbasis kegelvormig wordt. Dan heb je de catagene fase, de follikel word dikker, krimpt weer en duwt hierdoor de haar een stukje naar buiten. En uiteindelijk de rustfase, de follikel verschrompelt tot aan de uitmonding van de talgklier. Aan het einde van deze fase zal de haar uitvallen. Hierna begint alles weer opnieuw.  

D
e rui vind plaats in de rustfase of telogene fase. Deze cyclus duurd niet even lang bij elke hond. De snelheid van de cyclus word bepaald door verschillende factoren zoals v
oeding, conditie, hormonen, erfelijkheid, lichtintensiteit/temperatuursveranderingen, milieufactoren, borstelen en trimmen.

De rui begint bij de achterhand en gaat langzaam verder naar de kop, de volledige rui duurt gemiddeld een 1 à 2 maanden. Als jouw hond overmatig verhaart kan dit te wijten zijn aan:

- een verkeerde voeding
- een slechte algemene conditie (bv door ziekte)
- hormonale veranderingen (bv loopsheid van een teef)
- het ras (Cocker-rassen ruiven heel erg terwijl bv dwergpinchers maar zeer beperkt ruiven)
- seizoenen (honden ruiven vooral in de lente en in de herfst)
- overmatig borstelen stimuleert de vacht en zal de cyclus van de haren versnellen waardoor de hond meer gaat ruiven

Méér borstelen is dus zeker niet de oplossing om het haarverlies onder controle te krijgen! Het ruiven/haarverlies kan je wel controleren door tijdens de ruiperiode je hond regelmatig een bad te geven met een kwalitatieve hondenshampoo(!) die geen afbreuk doet aan de vetlaag of die teveel huidhoorn verwijderd. Ook goed opletten dat alle zeepresten goed uitgespoeld worden! 

Door het wassen gaan de dode (en kapotte) haren veel water opzuigen waardoor deze haren erg zwaar worden en gaan uitvallen. De dode haren die tijdens het bad niet uitvallen, doen dit wel tijdens het drogen met de waterblazer. Hierdoor moet er niet extra geborsteld worden wat de haaruitval weer zou stimuleren.

Voor meer info wat betreft haarverlies controleren, contacteer ons gerust!

 

Gratis Afhaal- en Terugbrengdienst*


Omdat vervoer niet altijd even makkelijk is voor bejaarden heeft Huisdiersalon Nikki's een speciale actie voor 65 plussers!

Bent u 65 plusser?
 

Dan kan u genieten van een GRATIS afhaal- en terugbrengdienst voor uw hond zijn trimbeurt!
Zo kan u altijd genieten van een verzorgd hondje zonder dat u hier iets voor hoeft te doen!
 

*binnen een straal van 15km

Vlooienseizoen

Lente, het vlooienseizoen is weer begonnen! Vindt u soms zwarte puntjes in de vacht van uw huisdier (zie foto), heeft hij/zij jeuk? Dan heeft uw huisdier vlooien! Behandelen met een anti-parasitaire shampoo / spray of zelfs een simpel vlooienbandje is erg efficiënt. Let op, behandel ook zijn/haar omgeving zodat eventuele vlooien, larven, eitjes die zich daar bevinden ook gedood worden.

Een gouden tip: voorkomen is beter dan genezen!

Nagels bijknippen

Als je de nagels van je hond erg lang laat groeien, dan groeit 'het leven' ook steeds verder in de nagel. Als je deze dan wilt korter knippen gaan ze vaak heel erg bloeden. Om dit te vermijden moet je regelmatig de nagels bijknippen. Zo blijft 'het leven' kort en kan je de nagels knippen zonder dat ze gaan bloeden.

 

Als de nagels toch heel erg lang zijn geworden moet je de nagels geleidelijk aan terug kort knippen. Dit kan meestal in 2 à 3 sessies verspreid over enkele weken. Zo zal 'het leven' terug verkorten waardoor de nagel terug zonder problemen kan kort gehouden worden.

 

Hieronder een voorbeeld van erg lange nagels die nu een eerste knipbeurt gehad hebben. Binnen enkele weken zal hij terugkomen om zijn nageltjes nog wat korter te knippen. De nagels mogen de grond net (niet) raken tijdens het wandelen. Als ze te lang zijn kunnen de teentjes scheef gaan staan en krijgt de hond er last van!

Please reload

bottom of page